Restanten gevonden in Gelderse Winterswijk uit periode van 200 miljoen jaar geleden

29 nov 2024, 14:09 Gemeente
image 5 66c472e1da49c

Restanten gevonden in Gelderse Winterswijk uit periode van 200 miljoen jaar geleden

In het Gelderse Winterswijk zijn restanten gevonden uit een periode meer dan 200 miljoen jaar geleden, waarin dieren op grote schaal uitstierven. Volgens de Universiteit Utrecht is het de eerste keer dat daar in Nederland sporen van zijn aangetroffen.

Vijf periodes van massa-extinctie

De aarde heeft vijf periodes gehad waarin dieren en planten massaal uitstierven. De gevonden restanten stammen uit de zogenoemde periode Trias-Jura-extinctie van ruim 200 miljoen jaar geleden. Dat is de vierde periode van de vijf.

Oorzaken van uitsterven

Tijdens de Trias-Jura-extinctie kwam vermoedelijk door vulkaanuitbarstingen veel koolstofdioxide, zwavel en methaan in de lucht terecht. Temperaturen stegen en oceanen verzuurden.

Op land en in het water kwamen veel reptielensoorten aan hun einde. Wetenschappers schatten dat ongeveer drie kwart van alle diersoorten verdween. In de leegte die achterbleef, konden dinosauriërs opkomen.

Bijzondere ontdekkingen in de steengroeve

In de bodem van een steengroeve bij Winterswijk vonden onderzoekers stuifmeel uit de periode Trias-Jura-extinctie. Dat stuifmeel laat volgens de universiteit zien dat bomen in die tijd terrein verloren aan varens, die beter bestand waren tegen het veranderde klimaat.

In 2017 werd daar het oudste Nederlandse keverfossiel ontdekt. Twee jaar later meldde de Universiteit Utrecht dat uit onderzoek in de groeve bleek dat Nederland zo'n 245 miljoen jaar geleden veel zuidelijker lag dan nu. Winterswijk lag toen niet ver van de plek waar we nu Dubai en Abu Dhabi tegenkomen.