Mexx Meerdink uit Winterswijk maakt winnende penalty AZ

UEFA Conference League / Veronica

Mexx Meerdink uit Winterswijk heeft de beslissende penalty van AZ gemaakt. De wedstrijd van de Alkmaarders tegen Anderlecht in de Conference League moest na een 2-0 tussenstand beslist worden met een penaltyreeks.

Na 120 minuten voetballen in Alkmaar was er nog steeds geen winnaar bekend. De Belgische ploeg won de heenwedstrijd met 2-0. In Alkmaar kwam AZ echter al snel op een 2-0 voorsprong na twee goals van de Griekse Pavlidis. Die stand stond ook na 90 minuten spelen op het scorebord, waardoor de twee ploegen moesten verlengen in het Europese toernooi. Doordat er niet meer gescoord werd, moest de penaltyreeks de wedstrijd uiteindelijk beslissen.

Winnende goal

Winterswijker Mexx Meerdink mocht in de verlenging nog twintig minuten meedoen. De aanvaller kwam in het veld voor Milos Kerkez. AZ wist de penaltyserie overtuigend te winnen met 4-1. Mexx Meerdink scoorde de winnende penalty voor de thuisploeg. De Winterswijker kon zijn geluk niet op na het doelpunt en schreeuwde het uit bij het juichen. Dankzij de beslissende penalty heeft AZ zich geplaatst voor de halve finale van de UEFA Conference League.

Geen halve finale Youth League

De invalbeurt van Meerdink betekent ook dat de jongeling niet in actie komt in de halve finale van de UEFA Youth League. Het jeugdteam van AZ neemt het dit weekend namelijk op tegen Sporting Lissabon. De eindfase van het toernooi wordt gespeeld in Zwitersland. Het was lang de vraag bij welke wedstrijd Meerdink minuten zou maken.

Pavlidis raakte donderdagavond echter geblesseerd in het duel tegen Anderlecht. AZ-trainer Pascal Jansen heeft daarom besloten om Meerdink bij de selectie van het eerste elftal te houden. Mocht het jeugdteam van AZ de finale bereiken, dan kan Meerdink hoogstwaarschijnlijk wel in actie komen.

De finale wordt maandag gespeeld in het Zwitserse Genève. AZ 019 zal het bij winst tegen Sporting Lissabon opnemen tegen de winnaar van de andere halve finale. Deze wordt gespeeld tussen Hajduk Split en AC Milan Primavera.

Bekijk de samenvatting van AZ – Anderlecht, met de beslissende penalty van Meerdink, hieronder. (Beelden ESPN)