Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat van alle inwoners van Winterswijk tussen de 15 en 75 jaar, 4400 al zeker vier jaar geen werk hebben. Dit aantal ligt voor het derde jaar op rij lager dan een jaar eerder.
Eind 2020 zaten er nog 4700 inwoners zonder werk in Winterswijk. Het huidige aandeel mensen zonder werk in de gemeente ligt iets hoger dan het gemiddelde van Gelderland, namelijk 19,9% tegenover 19,1%.
Niet alle langdurig werklozen in Winterswijk zijn op zoek naar een baan. Sommigen zijn druk met school of studie, hebben gezondheidsproblemen of zijn al met pensioen. Anderen kiezen ervoor om niet te werken vanuit zorgtaken. Deze diversiteit benadrukt de veranderlijkheid binnen deze groep en laat zien hoeveel mensen al lange tijd buiten het arbeidsproces staan.
In het oosten van Groningen en het zuiden van Limburg is het percentage langdurig werklozen hoger. Hoogleraar Jouke van Dijk wijst op factoren zoals gezondheid, opleidingsniveau en armoederisico als oorzaken voor deze regionale verschillen.
Van Dijk benadrukt het belang van individuele begeleiding voor langdurig werklozen om hen terug te leiden naar de arbeidsmarkt. Het gevoel dat werken niet voor iedereen is weggelegd, blijft een uitdaging die aangepakt moet worden.
Hoewel er langdurig werklozen zijn, hebben de meeste inwoners van Winterswijk werk, waarvan 12.000 al meer dan vier jaar. Deze groep groeit dankzij de krappe arbeidsmarkt en ligt boven het landelijk gemiddelde.