Recente bevindingen tonen aan dat de isolatie van woningen in Winterswijk verre van optimaal is. Uit gegevens van zowel het Kadaster als klimaatsubsidieverstrekker RVO blijkt dat maar liefst één op de twee woningen in deze gemeente slecht geïsoleerd is. Dit komt neer op bijna 3000 van de totale woningvoorraad.
Opvallend is dat in vergelijkbare gemeenten slechts één op de drie woningen als 'doorwaaiwoning' wordt geclassificeerd, waardoor Winterswijk achterblijft in isolatiestandaarden. Vooral eengezinswoningen vormen een zorgwekkend scenario, waar één op de twee gevallen te maken heeft met slechte isolatie.
In Winterswijk hebben eengezinswoningen vaker last van slechte isolatie dan in vergelijkbare gemeenten. Daarentegen is één op de tien woningen juist goed geïsoleerd, terwijl de overige woningen als 'redelijk' worden bestempeld. Appartementen tonen een gunstiger beeld, waar één op de drie slecht geïsoleerd is en één op de acht zelfs goede isolatie heeft.
De gepresenteerde cijfers richten zich voornamelijk op buitenmuurisolatie, aangezien de kwaliteit hiervan het meest bekend is. Deze kwaliteit wordt vastgesteld op basis van het energielabel van elk huis, waarbij nieuwbouwwoningen vanaf 2013 doorgaans goed geïsoleerd zijn. Echter, oude woningen zonder energielabel vormen een aanzienlijk deel van de Nederlandse woningvoorraad.
Ondanks beschikbare subsidies blijkt gevelisolatie niet populair onder woningeigenaren in Winterswijk. Slechts 106 geïsoleerde gevels werden gesubsidieerd afgelopen jaar, wat resulteerde in een subsidiebedrag van 107.217 euro uitgekeerd door de RVO. De mindere populariteit van gevelisolatie kan verklaard worden door de mogelijke vergunningsvereisten en esthetische impact op de woning.
Gevelisolatie kan aanzienlijke besparingen opleveren, zoals tot 530 kubieke meter gas per jaar bij een gemiddelde hoekwoning in Winterswijk. Hoewel de investeringskosten tussen de 9000 en 30.000 euro liggen, wordt het als een rendabele investering beschouwd vanwege de energiebesparing op lange termijn.