Optimalisatie van Huisartsenzorg in de Achterhoek: Een Dringende Noodzaak

06 mrt , 6:32 Nieuws
image 23 674486d6268d1

Optimalisatie van Huisartsenzorg in de Achterhoek

De huisartsen Ingrid Hondorp uit Doetinchem en Karen Pijnenburg, bestuurder van Huisartsenzorg Oude IJssel, luiden de noodklok over de situatie in de Achterhoek. Er is een schrijnend tekort aan huisartsen in plaatsen als Doetinchem, Dinxperlo en Winterswijk. Pijnenburg waarschuwt dat als er geen actie wordt ondernomen, Doetinchem over vijf jaar 25% van zijn inwoners zonder eigen huisarts kan hebben, een situatie die als alarmerend wordt beschouwd.

Complexiteit van het Probleem

Het probleem wordt verergerd door een combinatie van factoren zoals vergrijzing bij zowel patiënten als huisartsen, een stijgende zorgvraag en de toenemende verantwoordelijkheden van huisartsenpraktijken. De taken van huisartsen zijn geleidelijk uitgebreid, waarbij sommige taken van ziekenhuizen zijn overgenomen, zoals de zorg voor diabetici, COPD-patiënten en mensen met hart- en vaatziekten. Bovendien is er een grotere vraag naar zorg voor ouderen en mensen met geestelijke gezondheidsproblemen, wat extra druk legt op de huisartsenzorg.

De Onzichtbare Wachtlijsten

Het aantal Achterhoekers zonder vaste huisarts is momenteel onbekend, maar Pijnenburg schat op basis van landelijke gegevens dat het aantal in de honderden of zelfs duizenden kan liggen. Het feit dat huisartsen niet met wachtlijsten werken, maakt het nog moeilijker voor inwoners om een nieuwe huisarts te vinden na een verhuizing. Pijnenburg benadrukt het belang van een huisarts die binnen 15 minuten bij de patiënt kan zijn in noodgevallen en voor een efficiënte samenwerking met andere zorgverleners binnen een gemeenschap.

Verbeteringen in de Toekomst

Hondorp heeft de kwestie aangekaart bij de Doetinchemse politiek, waar ze aandringt op passende zorgvoorzieningen voor nieuwe inwoners in groeigebieden zoals de wijk Wijnbergen. Ze pleit voor samenwerking en een gezamenlijk gezondheidscentrum met diverse zorgverleners en diensten, zoals fysiotherapeuten, welzijnswerkers en voedingscoaches. Deze aanpak vereist steun van de gemeente om te realiseren. De uitdagingen worden verder gecompliceerd door een vastlopende geestelijke gezondheidszorg en de naderende pensionering van veel huisartsen, waardoor de vervanging ervan cruciaal is voor de toekomst van de huisartsenzorg in de regio.

Samen Sterk voor een Betere Zorg

Er is een groeiende behoefte aan een gezamenlijke aanpak om de huisartsenzorg in de Achterhoek te verbeteren. Door te investeren in opleidingsmogelijkheden en samenwerkingen met medische instellingen, zoals het Radboud in Nijmegen, kunnen potentiële huisartsen worden aangetrokken en behouden voor de regio. De roep om actie is nu urgenter dan ooit, met een toenemende zorgvraag en een verouderende bevolking die vraagt om meer aandacht en zorgverleners in de nabije toekomst.