Winterswijk investeert in vernieuwing van speeltoestellen voor een leefbare omgeving

02 mrt , 16:29 Nieuws
image 12 66c475c3b4eee

Winterswijk geeft oude speeltoestellen een upgrade

In een ambitieuze inspanning om de leefbaarheid van de gemeente te verbeteren, gaat Winterswijk de komende vier jaar verouderde en versleten speeltoestellen vervangen. Dit initiatief vormt een cruciaal onderdeel van het streven om de wijken aantrekkelijker te maken voor zowel jongeren als ouderen.

Onderzoek toont urgentie aan

Uit recent onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren, blijkt dat meer dan 30% van de speeltoestellen en -voorzieningen in Winterswijk vervangen had moeten worden. De vertraging in dit proces kan worden toegeschreven aan financiële beperkingen en een gebrek aan prioriteit. Tot nu toe lag de focus vooral op het rekken van de levensduur van de bestaande toestellen.

Investeren in vernieuwing

Om daadwerkelijk verbetering te realiseren, heeft de gemeente besloten om de verouderde speeltoestellen te verwijderen en te vervangen door moderne glijbanen, schommels en wipwappen. Voor dit jaar is een aanzienlijk budget van ruim 300.000 euro vrijgemaakt voor deze vernieuwingsoperatie. De straten Kalverstraat, J.M. den Uyllaan en Dahliastraat zullen als eerste worden aangepakt, gevolgd door andere wijken in de gemeente.

Focus op kwaliteit

Het hoofddoel is om een evenwichtige en toegankelijke spreiding van speel- en sportplekken te realiseren die optimaal aansluiten bij de behoeften en leeftijdsgroepen van de kinderen in de gemeente.

Toekomstgerichte plannen

Voor de periode 2026-2028 is er nog een bedrag van 661.000 euro gereserveerd voor het vervangingsplan. Het college benadrukt tevens het belang van adequaat onderhoud. Het onderhoudsbudget wordt verhoogd van 25.000 naar 35.000 euro per jaar.

Ondersteuning voor initiatieven

Dit jaar krijgen speeltuinverenigingen in Winterswijk de kans om subsidies aan te vragen voor verbeteringen. Deze eenmalige financiële steun varieert tussen 15.000 en 100.000 euro, waarbij de gemeente 50% van de totale investering financiert. Daarnaast ondersteunt de gemeente de verenigingen bij het verkrijgen van andere subsidies en het aantrekken van vrijwilligers.