Rechtbank: geen vergunning nodig voor mountainbikeroute Achterhoek

Foto: Pixabay

De rechtbank in Arnhem oordeelt dat er geen vergunningen nodig waren om een mountainbikeroute aan te leggen in de Achterhoek. De route in natuurgebied Venebulten werd in 2022 aangelegd en volgens de rechtbank niet in strijd met het bestemmingsplan.

Een jaar geleden is in de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek een mountainbikeroute aangelegd. Een deel van deze route loopt door het natuurgebied Venebulten. Een aantal milieuorganisaties waren van mening dat dit in strijd was met het bestemmingsplan. De rechtbank oordeelt nu dat dat niet zo is. Er waren namelijk geen vergunningen nodig om de mountainbikeroute in de Achterhoek aan te leggen.

De organisaties dienden handhavingsverzoeken in bij de gemeente Oude IJsselstreek en bij Gedeputeerde Staten van Gelderland. Dit omdat zij van mening zijn dat bepalingen van het bestemmingsplan en de Wet natuurbescherming worden overtreden.

In de uitspraak van de rechtbank gaat het om de strijd met het bestemmingsplan. Eisers meenden dat voor het aanleggen en gebruiken van de mountainbikeroute vergunningen nodig waren. Die zijn nooit aangevraagd. De gemeente Oude IJsselstreek wees het handhavingsverzoek af, omdat volgens hem geen vergunningen vereist waren. De voorzieningenrechter volgt dit standpunt.

Volgens het bestemmingsplan mag het gebied worden gebruikt voor onder meer extensief recreatief gebruik. Het bestemmingsplan noemt als voorbeelden daarvan: wandelen, fietsen, varen, zwemmen, vissen en paardrijden met de daarbij behorende voet-, fiets- en ruiterpaden, en rust- en picknickplaatsen. De voorzieningenrechter oordeelt dat het gebruik van de mountainbikeroute daaronder valt.

Het is volgens de rechtbank wel begrijpelijk dat eisers een nieuwe recreatiemogelijkheid ongewenst vinden. Dit omdat er ook steeds meer wandelaars in het gebied komen. Dat betekent niet dat gebruik voor een mountainbikeroute in strijd is met het bestemmingsplan, zo oordeelt de rechtbank.

In het bestemmingsplan zijn ook regels opgenomen over het Gelders Natuurnetwerk (GGN) waaronder ook de Vennebulten vallen. Eisers stellen dat die regels worden overtreden, maar de voorzieningenrechter volgt dat niet.

De regels van het GNN zijn alleen van toepassing als er ruimtelijke besluiten moeten worden genomen, aldus de rechtbank. Omdat voor de aanleg en het gebruik van de route in dit geval geen vergunning vereist is, hoeft geen ruimtelijk besluit te worden genomen. Daarom zijn de bepalingen over het GNN niet van toepassing.

Bron: Rechtspraak

 

Cookieinstellingen