In de regio van de Achterhoek en de Liemers herdenken we een belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis: de bevrijding van de Duitse bezetting, tachtig jaar geleden. Een terugblik werpt licht op de gebeurtenissen die leidden tot onze vrijheid.
Tijdens deze periode van bevrijding waren vooral de Canadese en Britse troepen actief. In grote delen van de regio waren het de Canadezen die zich inzetten voor de vrijheid, terwijl de Britse troepen hun focus legden op het oosten van de Achterhoek om Duitsland binnen te trekken.
Op 30 maart 1945 vond er bij 't Woold, een buurtschap bij Winterswijk, een hevige tankslag plaats tussen de Britten en de Duitse troepen. Deze intense strijd met tientallen tanks markeerde een cruciaal moment in de bevrijding van de regio. Plaatsen als Aalten, Varsseveld en Gendringen werden één voor één bevrijd.
Terwijl de Canadezen de Liemers naderden, waar de inwoners eerder geëvacueerd waren, boekten ze aanzienlijke vooruitgang. Op 27 maart trokken de Canadezen Emmerik binnen en na drie dagen van intensief vechten stonden ze aan de 'Nederlandse kant' van de stad. Elten en de imposante Eltenberg waren de volgende doelen voor de geallieerden.
Na de verovering van belangrijke locaties zoals Elten kon een strategische brug worden gebouwd tussen het Rijnland en Emmerik. Deze brug speelde een cruciale rol in het versneld transporteren van soldaten en materieel.
Ondanks dagen van granaatinslagen in het Montferlandse bos, toonden de inwoners moed en veerkracht. De bevolking bleef standvastig in afwachting van de uiteindelijke bevrijding.
Deze historische gebeurtenissen markeren een periode van heldhaftige strijd en overwinning die we vandaag eren en herdenken in de Achterhoek en de Liemers.