Jongeren van Winterswijk herleven de oorlogstijd in indrukwekkende tentoonstelling

30 mrt , 19:30 Nieuws
image 7 66c472e1edeed

Jongeren delen persoonlijke verhalen uit de oorlogstijd in tentoonstelling

Ter gelegenheid van de 80e herdenking van de bevrijding van Winterswijk van de Duitse overheersing in de Tweede Wereldoorlog, heeft de werkgroep 'sprekende geschiedenis' een aangrijpende tentoonstelling geopend in de MuseumFabriek. Onder de titel 'Mijn jeugd in oorlogstijd' worden niet alleen de bekende verhalen over Tante Riek en burgemeester Bos verteld, maar komen ook persoonlijke herinneringen van Winterswijkse jongeren aan de oorlog tot leven.

Inspiratie achter 'sprekende geschiedenis'

Else Klomps, lid van de werkgroep, licht toe dat 'sprekende geschiedenis' in 2014 is gestart om waardevolle getuigenissen van mensen die cruciale momenten hebben meegemaakt, vast te leggen. De tentoonstelling, gebaseerd op het boek 'Mijn jeugd in oorlogstijd' met 14 ontroerende verhalen, brengt het dagelijks leven in oorlogstijd op een unieke wijze naar het heden. Klomps benadrukt dat de corona pandemie de oorspronkelijke plannen om de verhalen persoonlijk te verspreiden heeft belemmerd.

Levendige oorlogsbeleving

De samenwerking met de Stichting Ondernemen met Cultuur resulteerde in een indrukwekkende selectie van verhalen en artefacten uit het boek, waaronder aangrijpende foto's, tekeningen, en alledaagse voorwerpen uit die tijd. Een opvallend item is een Duitse vork met een hakenkruis, wat de duistere kant van de geschiedenis symboliseert. Door deze verzameling krijgen bezoekers een diepgaande kijk op de ervaringen van jongeren tijdens de oorlogsjaren.

Onderwijs en herdenking verweven

In aanvulling op de tentoonstelling hebben basisschoolleerlingen uit groepen 7 en 8 een educatief pakket ontvangen, waardoor ze de oorlogsgeschiedenis van Winterswijk op een interactieve manier kunnen verkennen. Na een ontroerende opening waar twee Winterswijkse eregasten hun persoonlijke verhalen deelden, is de tentoonstelling nu toegankelijk voor het brede publiek tot en met 31 juli 2025. Meer informatie is beschikbaar op de website van MuseumFabriek.